Recensioner av min bok
Boken om belgiska vallhundar
Anne Sandberg Fallesen (red)
Canis Förlag
Denna bok riktar sig till alla som är intresserade av reasen belgisk vallhund. Inom det gemensamma rasnamnet finner vi fyra olika varianter: groenendael, malinois, lackenois och tervueren, vars främsta skiljetecken är olika färger och hårlag.
Såväl nybörjaren, som kanske just står i begrepp att köpa en valp av denna ras, som den redan etablerade belgarägaren torde ha stor behållning av att läsa "denna "belgarbibel".

Boken på dryga 350 fullmatade sidor, är den hitills första faktaboken om rasen som har givits ut på svenska och priset 398:- känns inte oöverkomligt. För att boken ska vara så komplett som möjligt, har ett flertal författare - 31 närmare bestämt, alla med stor egen erfarenhet av rasen-medverkat genom att dela med sig av sina specialkunskaper inom olika områden.

Här berättas inte bara om hur rasen uppstod, utan man får även stifta bekantskap med betydelsefulla avelshundar från från kontinenten, samt ta del av den svenska och norska avelshistoriken för respektive rasvariant. Vidare finns kapitel som handlar om att väla valp, egenskaper och behov, rastandard, mentalitet, genetik, anatomi, sjukdomar, och mycker annat.

Boken är rikt illustrerad med genomgående
mycket bra bilder, varav många i färg. Ytterst kännetecknande för en rastypisk belgisk vallhund är skönhet, intelligens, snabbhet, styrka, naturligt medfödd arbetslust och en imponerande lättlärdhet. Att låta superlativen ta överhand vid beskrivningen är således lätt. Men, det är också en ras som kräver en del av sin ägare, vilket också nogsamt poängteras i texten.

TORSTEN WIDHOLM