Recensioner av min bok
Boken om belgiska vallhundar
Anne Sandberg Fallesen (red)
Brukshunden
Nu har det kommit en bok riktar sig till alla som är intresserade av rasen belgisk vallhund. Inom det gemensamma rasnamnet finns fyra varianter: groenendael, malinois, lakenois och tervueren, vars främsta skiljetecken är olika färger och hårlag.

Anne S. Fallesen har med boken om belgiska vallhundar (Canis AS, inbunden, 352 sidor, c:a-pris 398 kr) tagit ett rejält helhetsgrepp på den mångsidiga belgaren. Såväl nybörjaren, som den etablerade belgarägaren, bör ha behållning av att läsa denna den hittills första rasmonografi om belgiska vallhundar som har givits ut på svenska.

Ett flertal författare med egen erfarenhet av rasen har medverkat med sina specialkunskaper inom olika ämnesområden. Detta ger gedigen sakkunskap inom allt som rör belgiska vallhundar, men innebär dessvärre också en del tjatiga upprepningar.

Läsaren får ta del av den spännande bakgrunden till hur rasen uppstod i Belgien, stifta bekantskap med betydelsefulla avelshundar från den övriga kontinenten, samt ta del av den svenska och norska avelshistoriken för respektive variant. Vidare finner man kapitel som handlar om att välja valp, egenskaper och behov, rasstandard, mentalitet, genetik, anatomi, sjukdomar, samt belgiska vallhundar inom olika arbetsområden. Detta bastanta och väl genomarbetade praktverk innehåller givetvis historiskt intressanta svart/vita bilder och massor av vackra färgfotografier av belgare idag.

Det som sägs känneteckna en typisk belgisk vallhund är skönhet, intellegens, snabbhet, styrka, naturlig arbetslust och en lättlärdhet. Men det är en ras som i gengäld kräver en hel del av sin ägare, vilket också poängteras i texten. Belgaren beskrivs av entusiasterna som en hund som går utanpå det mesta. Nu har de belgiska vallhundarna fått en matchande rasmonografi.

INGRID SIGFRIDSSON